Ranglijst Alle kamerleden Hoe werkt het? Wat meten we? Wie zijn wij?

Nationale Politieke Index

Hoe werkt het?

Wie zijn onze politici en wat doen ze eigenlijk precies in de Tweede Kamer? Die vraag wil de Nationale Politieke Index (NPI) beantwoorden. Natuurlijk: we kennen allemaal de optredens van Kamerleden in de dagelijkse talkshows. En die zijn niet onbelangrijk.

Maar er is meer, véél meer. Maak daarom kennis met de hoogst 'scorende' Kamerleden van Nederland. Zodat jij weet wie je in de gaten moet houden. En vergeet niet: wie jij het 'beste' Kamerlid vindt, bepaal jij helemaal zelf.

De Nationale Politieke Index wil duidelijk maken hoe onze Kamerleden zich kwijten van hun drie belangrijke grondwettelijke taken. Die van (mede)wetgever, controleur van de regering en volksvertegenwoordiger.

Op basis van data die de Tweede Kamer zelf bijhoudt, 'meet' de NPI aan de hand van een groot aantal relevante indicatoren hoe Kamer leden invulling geven aan het ambachtelijke Kamerwerk, waar de media weinig aandacht aan besteden, maar dat wel cruciaal is voor het functioneren van de democratie.

De Nationale Politiek Index doet geen uitspraak over de kwaliteit van het parlementaire werk. Of een wetsvoorstel, motie of Kamervraag je aanspreekt – of juist niet, kun je zelf bepalen.

Ook staan sommige Kamerleden lager op de ranglijst omdat ze taken hebben die niet worden gemeten, zoals bijvoorbeeld het leiden van een fractie. Dit geldt ook voor de voorzitter van de Kamer.

De NPI heeft dus ook z’n weloverwogen beperkingen, maar is een innovatief instrument om een belangrijk deel van het onzichtbare werk in de Tweede Kamer inzichtelijk te maken.

De NPI maakt daarbij nadrukkelijk ook gebruik van de ideeën die Kamerleden zélf het afgelopen jaren hebben aangeleverd.

De politicus van het jaar werd tot nu toe verkozen door een handjevol journalisten. Nu is er ook de Nationale Politieke Index, die op basis van cijfers enige ordening aanbrengt in de Haagse werkelijkheid. Niet meer en niet minder.

De Nationale Politieke Index gaat uit van de drie belangrijke functies die Tweede Kamerleden hebben. Zij zijn (mede) wetgever, controleur van de regering én volksvertegenwoordiger.

Drie rollen van Kamerleden

(Mede) wetgever

Een Tweede Kamerlid is (mede)wetgever. Het recht om wetten te maken is verankerd in de Grondwet en is een van de belangrijkste taken van het parlement. Deze rol wordt door de Nationale Politieke Index gemeten door te kijken of en hoe vaak Kamerleden betrokken zijn bij de totstandkoming van initiatiefnota’s, initiatiefwetten, aangenomen wetten, amendementen en bij nota- en wetgevingsoverleg. Zaken die van belang zijn voor de wetgevende taak van een Kamerlid.

Controleur van de regering

Een andere hoofdtaak van Kamerleden is het controleren van de regering. Daarvoor beschikt een parlementslid over verschillende instrumenten, die door de Nationale Politieke Index worden gemeten en in kaart gebracht. Denk bijvoorbeeld aan het stellen van Kamervragen, betrokkenheid bij het indienen van moties en toezeggingen, aanwezigheid bij technische briefings en het belangrijke en intensieve lidmaatschap van een parlementaire onderzoeks- of enquêtecommissie.

Volksvertegenwoordiger

Een Kamerlid is gekozen door het volk. Het vertegenwoordigen van burgers in het democratisch proces is daarmee een belangrijk onderdeel van het lidmaatschap van de Tweede Kamer en een essentiële taak voor leden van het parlement. Het heet niet voor niets: de volksvertegenwoordiging. De Nationale Politieke Index onderzoekt hoe vaak een Kamerlid betrokken is bij commissiedebatten, tweeminutendebatten, plenaire debatten, hoorzittingen, rondetafelgesprekken, hoe vaak Kamerleden petities in ontvangst nemen en werkbezoeken afleggen in commissieverband en alle niet vaste commissies.

Weging van de indicatoren

Let op: niet alle indicatoren zijn even belangrijk. Een wet maken is veel meer werk dan het stellen van Kamervragen. Zo levert een aangenomen wetsvoorstel 1000 punten op, een amendement 300 punten, deelname aan een parlementaire enquêtecommissie 200 punten (per maand), een aangenomen motie 50 punten, een set Kamervragen 5 punten, enzovoort. Vanaf maart 2023 geven wij ook minpunten. Elke ingediende motie 'kost' punten. Pas als deze is aangenomen 'verdien' je punten. Dit om het lukraak indienen van moties niet te belonen.

Het Kamerlid met de hoogste score eindigt boven aan de Index en zo ontstaat een ranglijst; je kunt de prestaties van Kamerleden in het parlement immers het beste vergelijken met die van directe collega's.

Het uiteindelijke resultaat is een ordening van datgene wat Kamerleden in het parlement precies doen. Zo maakt de NPI het parlementaire 'handwerk' inzichtelijk voor jou.

De NPI verschaft dus veel nuttige informatie over Kamerleden, maar dit zegt natuurlijk niet alles, uiteindelijk bepaal je zelf naar wie jouw voorkeur uitgaat en waarom.